1 oktober 2024

Remissvar avseende Allmänt tandvårdsbidrag för unga personer (S2024/01242)

Privattandläkarna tackar för möjligheten att få inkomma med synpunkter. Privattandläkarna är en branschorganisation för den privata tandvården. Som sådan representerar vi vårdgivare inom tandvården. Ungefär 75 % av den privata tandvårdsbranschen medlemmar är hos oss.

Synpunkter på de föreslagna ändringarna
Privattandläkarna välkomnar den aviserade förändringen gällande sänkt åldersgräns för den avgiftsfria tandvården från 23 år till 19 år. Åldersgruppen 19-23-åringar har på nationell nivå mycket god tandhälsa och andelen med omfattande tandvårdsbehov är liten jämfört med andra grupper.

När åldern på den avgiftsfria tandvården höjdes till 23 år gjordes detta utan hänsyn till effekterna för tandvårdens personal eller andra patientgrupper. Höjningen har medfört att tandvården blivit tvungna att prioritera en grupp relativt friska patienter som överkonsumerat tandvårdsbesök. Detta är inte förenligt med behovsprincipen.

Den aviserade förändringen är en korrigering av ett misstag och en välkommen möjlighet att istället låta dessa offentliga medel användas i tandvården där de gör mest nytta, dvs baserat på behov.


För Privattandläkarna

Michael Grate
Vd

Lars Olsson
Näringspolitisk chef