Vill helst inte rotfyllas

Fråga:

Jag tappade min 70 år gamla jacketkrona, framtand. Fick en provisorisk brygga, som hänger på en tand, insatt och p.g.a. Corona fick jag ha den i drygt ett år. Jag hade inga problem med det och ville haft den kvar så länge den höll. Men jag jag var tvungen att byta till ordinarie brygga. Och det blev problem. Den passade inte så den fick slipas till. Det är så ömt när jag biter med den. Och nu vill tandläkaren rotfylla. Det är ingen infektion och roten ser bra ut. Jag har fått för mig att man rotfyller bara för att döda nerven så jag inte känner smärtan.
Jag vill gärna veta vad som kan ha hänt. Varför det gör så ont nu och inte när jag hade den provisoriska bryggan. Och så kostar det 4500:- för rotfyllning. Finns det ingen försäkring för sådant?

Tack på förhand för ditt svar.

Med vänlig hälsning

 

Svar:

Hej,

Tråkigt att höra att bron inte blev till belåtenhet och att du fått utstå så mycket smärta. En temporär/provisorisk bro är inte gjord för att hålla i längden och att få en permanent bro är bättre för stödtänderna i längden. Den provisoriska bron var säkert lite mjukar och smidigare vilket gjort att den varit till belåtenhet. Den permanenta konstruktionen är ofta styvare och kan därför göra ont om det inte är helt inslipad. Att rotfylla bara för att bli av med smärtan tycker jag inte är en lösning. Finns provisoriska bron kvar kan man byta till den för att se om smärtan försvinner, alternativt göra en ny provisorisk lösning. Det finns en patientförsäkring, Löf. Din tandläkare kan säkert hjälpa dig med förfarande vid försäkringsanmälan, alternativt om du känner dig felbehandlad kan du kontakta patientnämnden.