Tandläkare drog ut tänder i onödan och vill nu att jag betalar för nya implantat

Fråga:

Hej, jag drog ut 4 tänder för några år sedan inför tandställning vilket har lett till att jag har stora mellanrum (1.2cm) mellan tänderna i underkäken och har svårt att tugga och äta mat då jag har nuförtiden blivit tvungen att tugga med käkbenet där det saknas tänder. Har varit på flera second opinions som säger att det var helt onödigt och att det fanns andra lösningar som inte hade använt sig av att dra ut tänder. Jag ville ha tandställning som en lösning på ett fult leende och förbättra mitt utseende men det har lätt till att mina läppar blivit platta och ser ut som jag har ett grovt underbett vilket jag har fått många kommentarer på. Har klagat hos specialisten minst 5 gånger under processen och frågat om det finns andra lösningar men han påstår att det inte gör det. Frågade också att få se om jag har en underutvecklad överkäke eftersom hur det ser ut nu efter behandlingen, jag fick inget bra svar och han låtsades som att hans dator inte fungerade när vi skulle titta på rönken bilder. Mitt liv har känts förstört sen den här behandlingen, det är lätt att tro att man har hamnat hos professionella men så är det uppenbarligen inte, hur är det möjligt att kunna gå såhär illa, mitt leende är fulare än någonsin och min bettförmåga är helt förstörd.
Har sökt till andra specialister om dom kan titta men dom vägrar och säger att jag måste kontakta er. Men efter att ha läst på er hemsida verkar det ju hopplöst och att jag är låst med denna slaktare till specialist. Vad kan privattandläkarstyrelsen ens göra i en sån situation, Tandvården i Sverige är en SKANDAL.

Svar:

Hej,

Tråkigt att höra din historia både om hur du blivit behandlad och bemött. För mig oklart om du fortfarande tillhör kostnadsfria barn- och ungdomstandvården. Om du gör det SKA du få hjälp, vanligtvis på den klinik du tidigare behandlats på men vad jag förstår känns det inte som något bra alternativ. I alla fall inte hos samma tandreglerare. I större orter finns även möjlighet att byta vårdgivare. Är du vuxen ska du också kunna få hjälp. Tandregleraren har en patientförsäkring som du kan anmäla till eller vända dig till IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg för vägledning.