Tandhygienistbehandling.

Fråga:

Hej!

Jag har precis varit hos tandhygienisten för undersökning som jag även varit hos min senaste undersökning. Jag har bättre erfarenhet av tandhygienisterna på min klink, tycker de gör en längre undersökning bland annat och att de generellt är mer omtänksamma. Jag undrar därför om det räcker att gå till tandhygienist för mina undersökningar eller om jag ändå behöver boka in mig hos tandläkaren ibland? Jag har gått nu tre år i rad för att jag ville boka in mig regelbundet innan jag började betala nu.

Jag frågade även tandhygienisten om när jag behöver gå nästa gång och han svarade med att det räcker att vänta 1/2 – 2 år. Dock har jag de tre senaste besöken (som skett en gång varje år) haft tandsten som behövts ta bort med en speciell maskin (trots att jag har god munhygien och använder tandtråd, borstar två gånger och sköljer med fluor). De har sagt att jag har lätt för att få tandsten och undrar om det räcker med att komma på besök igen om 1/2-2 år eller om jag ändå bör gå 1 gång per år för att få bort tandsten? Finns det någon risk med att tandsten sitter ett tag?

Svar:

Hej,

Att få regelbundna behandlingar hos tandhygienist är bästa sättet att behandlas om man har tandsten. Din tandhygienist kan säkert avgöra hur ofta du behöver komma för att behandla din tandsten. Du kan alltid höra av dig tidigare om du själv känner att behovet finns. Tror säkert att tandhygienisten har ett bra samarbete med tandläkaren/tandläkarna på kliniken där du behandlas så att de hjälps åt när det kommer till bedömningar som tandhygienisten inte har rätt att göra angående din munhälsa. Tandhygienisten upplyser dig om nästa undersökning ska göras hos tandläkare.