Tandblekning

Fråga:

Hej,

Jag undrar vilken halt av väteperoxid en tandblekning ska innehålla om man gör den hos en tandläkare på kliniken? Vilken halt är tillåten enligt lag? Är 40% väteperoxid i tandbleknkngsgelen något du skulle rekommendera? Vilken halt rekommenderar du utan att tänderna emalj tar skada? Finns det bra tandblekning (som ger synligt vitare tänder) men som inte påverkar tändernas emalj alls (förutom att det blir vitare)?

Vore även väldigt tacksam om jag kunde få svar på min fråga som jag ställde igår.

Ha en fin dag!

Vänligen,

Svar:

Hej!
Karbamiden/väteperoxiden skadar inte emaljen oavsett styrka men däremot kan tandköttet etsas av för mycket/för stark koncentration i blekgelen.
Vid klinikblekning får man ett snabbt resultat som dock går tillbaka något strax efter och för en permanent ljus färg så måste blekningen fortsätta
hemma med blekskenor och en 16% gel. Produkter som innehåller eller frigör mer än 6 % väteperoxid (motsvarar mer än 16 % karbamidperoxid)
är förbjudna att använda i Sverige.
En klinisk bedömning av emaljens kvalité och eventuella blottade tandhalsar mm ska göras innan beslut om blekning fattas.
Min erfarenhet är att klinikblekning är lite omständlig och ibland smärtsam då tänderna noga måste isoleras/friläggas med olika åtgärder så att gelen inte
kommer i kontakt med tandköttet. Därefter utsätt tänderna en lite längre tid för gel och värme från lampan och det brukar inte vara helt smärtfritt.
Inför ett speciellt tillfälle eller event kan snabblekning vara en bra idé i övrigt är en hemmablekning att föredra.