Tandblekning för snusare

Fråga:

Hej, jag är en flitig snusare och har som följd av det tänder i den lite gulare skalan även fast jag borstar tänderna morgon/kväll noggrant. Jag har förstått att man kan använda väteperoxid (3% eller 3 promille jag minns inte vad det står på flaskan) för att få vitare tänder och undrar om jag fortfarande kan snusa lixom efter att jag tex borstat tänderna med H2o2 eller får jag fläckar på tänderna då? Jag har nämligen hört att om man bleker tänderna med tex whitening strips så ska man undvika snus för att inte få just fläckar. Såklart skulle det bästa alternativet vara att sluta snusa men jag är inte riktigt där än.. tacksam för hjälp

Svar:

Hej!

Det är ingen idé att bleka tänderna förrän du slutar snusa. Blekning ska göras av proffs dvs tandvården och då med individuella blekskenor och blekgel karbamidgel. Den effektiva komponenten är väteperoxid med att tex borsta med väteperoxid har ingen effekt och kan vara mycket obehagligt.

Blekning sker genom att proteinkomplex molekyler som är inlagrade i emaljen tas bort av blekgelen, det tar tid och därför funkar inte borstning eller whiteningstrips. Om blekning görs och du snusar direkt så är risken att ännu mer missfärgning inlagras i emaljen på den platsen.

Snuset ligger länge intill tanden till skillnad från rökning och missfärgar därför i regel mer. Dessutom kostar snusning tandkött och ben där prillan ligger. Skynda dig till ”dax att sluta” snusa så kan du investera i bestående tandblekning sedan.