Spänning i tand/tänder

Fråga:

För ca 1 vecka sedan började jag känna av tand 21. Inte som vanlig tandvärk, utan mer som att det spände i tanden. När jag bet ihop, tand mot tand, så ömmade det. Det känns inte hela tiden utan kommer och går. Känns mest efter jag ätit och bitit i mat. När jag drack något kallt så ökade spänningen.
Jag har tittat noga med bra ljus och även med liten spegel på baksidan tanden, men kan inte se något hål eller annat som förklarar. Idag har jag även känt av tand 31 och 32 samt 24. Var på årskontroll i höstas och då var allt ok.
Rädsla samt dålig ekonomi har gjort att jag inte kunnat välja rotfyllning, utan istället tvingats dra.
Flera tänder är därför borta; 17, 18, 26, 28, 37, 38, 46 och 48. Tand 23 rotfylldes för många år sedan. Den tanden har nu gått sönder och där är bara en liten tagg kvar.
Vad kan detta onda bero på? Min tandläkare är på semester och pga rädsla vill jag inte gärna gå till någon annan.

Svar:

Hej!

Du beskriver att du saknar många tänder och att du nu känner smärta i flera tänder. Jag tänker att då kan det vara belastningen på de kvarvarande tänderna som ger smärtan. Du kanske pressar eller gnisslar tänder. Att tand 23 nu bara är en pigg, kan bero på att du fått karies alternativt bitit sönder en fyllning. Rotfyllda tänder kan man fortfarande få karies i och att den går sönder när du har så få tänder kvar är inget onormalt. Boka tid hos din tandläkare så du kan få ett besök när hen är tillbaka efter semester.