Snart tandlös gumma

Fråga:

När min tidigare tandläkare gick i pension och stängde mottagningen, listade jag mig hos en annan. När jag efter några månader blev kallad, låg jag på sjukhus. Sjukhusvistelse och rehab tog nästan ett år. När jag kunde gå igen, kontaktade jag tandläkaren. Då visade det sig att jag ramlat ur kön och behövde köa på nytt. Tidigast oktober kan de ta emot mig.
Har också sökt hos en annan tandläkare, men där är lika lång kö.
Under tiden som gått, har 1 framtand gått helt av. 2 hörntänder är delvis av. Karies finns på andra tänder.
Jag oroar mig för att tänderna är bortom räddning när jag väl kommer till tandläkaren och att protes är det enda som kan erbjudas.
Är väldigt tandvårdsrädd, så någon akutmottagning är inte att tänka på.
Har du något råd att ge?

Svar:

Hej,

Det du kan göra hemma själv för att din munhälsa ska vara så bra som möjligt är att borsta tänderna noggrant med fluoridtandkräm minst 2 gånger per dag, skölja munnen med vatten efter födo- eller medicinintag. Minimera födo/dryckesintagen till max 4 gånger per dygn för att minimera risken för nya kariesangepp. Vet inte riktigt var i Sverige du bor, men på många ställen är det långa väntetider. Det finns några enstaka kliniker som har goda kunskaper om omhändertagande av vuxna tandvårdsrädda patienter, några av klinikern tar även emot patienter från andra regioner i Sverige.