Saknar anlag för nedre Premolar tand

Fråga:

Hej Stina
Detta är en fråga mest för att jag har frågat min tandhygienist om detta men inte fått ett riktigt svar.
Saken är den att min nedre kindtand aldrig kom upp under min barndom, jag glömde helt bort detta då det inte var ett ”hål” där den saknades. Tiden gick och visdomständerna kom fram (alla 4).
Vid ett besök hos min tandhygientist för några år sedan så nämnde hon att en tand saknades och frågade om jag haft tandställning vilket jag inte har haft.
Naturligtvis undrade jag hur det kunde bli såhär, att mina tänder ändå är sammansatta. Frågade om det kunde vara visdomständerna som ”tryckt på” men det sade hon inte var möjligt. Hade ingen annan förklaring annat än att en del saknar anlag för någon tand. Visst det förstår jag men varför är det inget ”hål” där då?
Är naturligtvis tacksam att det blev bra men är nyfiken på ett riktigt svar.
Hoppas du kan hjälpa mig med din kunskap.
Hälsningar
En undrande

Svar:

Hej,

De du beskriver får mig att tro att när du fick första stora permanenta kindtanden så kom den fram något för långt framåt i tandbågen och då gjorde att du tappade framförvarande primära tand. Gluggen blev då så liten att du aldrig riktigt märkte den. Sedan kommer andra kindtanden efter något år och flyttar då fram första kindtanden något och när visdomstanden kommer så blir det bra med plats för den också och du har sedan fått en jämn och fin tandrad, fast du egentligen saknar en permanent tand.