Porslinsfasader

Fråga:

Hej,

Jag fick mina porslinsfasader för 4 veckor sedan, men jag besökte tandläkaren kontinuerligt för mindre justeringar fram till för 11 dagar sedan. När jag fick de tillfälliga kompositfasaderna var det som om ingenting hade förändrats med mitt bett, och jag hade inget obehag. Jag minns bara att kompositfasaderna kändes stora i munnen. Efter att jag fick porslinsfasader kände jag att mitt bett inte var bra, och tandläkaren fick mig att komma för mindre justeringar tills för 11 dagar sedan. Bettet är mycket bättre nu, men jag har andra obehag.

När jag rör vid mina centrala framtänder och i mindre grad mina sidoframtänder med fingrarna eller tungspetsen känner jag att det är känsligt. Det är inte känsligt för mat, temperatur eller luft, utan känslig för tryck, och det känns lite tight också .

När jag trycker tungspetsen mot taket av munnen (hårda gommen) känner jag en känsla av att något rör sig. Jag vet att tänderna inte rör sig, men det är som att en nerv berörs, och det känns som små rörelser och ljud.

Jag tror dock inte att det finns ett verkligt ljud, men det kan vara som ett ljud på grund av benledning. Det märks mer på morgonen och när jag äter måltider, annars är det ofta ingen känsla mer än en smärre trånghet.

Jag läste om några vanliga problem, men jag identifierar mig inte med några av dem:

Det står att om det är mycket smärtsamt preparerades förmodligen tänderna för aggressivt och en rotbehandling behövs. Så utan någon smärta tror jag att det kan uteslutas .

Och om porslinsfasader inte passar ordentligt skulle tänderna vara mycket känsliga för varma drycker, kalla drycker och till och med luft. Jag känner mig inte känslig för någotdera.

En annan sak skulle vara malocklusion, men alla mina tänder kan röra vid varandra och jag kan lätt tugga. Om det överhuvudtaget finns malocklusion måste det vara mycket litet, och jag tror inte att det ska orsaka några problem då.

Porslinsfasaderna verkar också väljusterade, och jag kan lätt använda tandtråd utan att känna vassa kanter. Det är bara på höger molar som porslinsfasaden sträcker sig lite, men det är så lite och ingen mat verkar fastna där. Jag tror inte att det skulle skapa några problem .

Jag har väldigt lite matrester som alls fastnar mellan tänderna, även om det verkar lite tight, och tandtråden går inte sönder när jag använder tandtråd.

Kan det helt enkelt vara så att nerverna är irriterade? En hel del justeringar gjordes, och senast var det för 11 dagar sedan, så det kanske behövs mer tid för att allt ska anpassa sig?

Svar:

Hej,

Vilken fantastisk analys du gjort! Jag tror och hoppas på att du bara behöver lite mer tid. Att kronorna känns stora och inte exakt som förut är något man måste acceptera. Om känslan inte avtar med tiden tycker jag att du ska kontakta tandläkaren igen för en uppföljning.