Permanent tand kommer inte ut

Fråga:

Hej! Jag drog ut min sista mjölktand för snart 6 månader sedan. Anledningen till att jag drog ut den var just eftersom att min permanenta tand skulle få plats att komma ut. Nu 6 månader senare så har tanden fortfarande inte kommit ut. Man ser den i tandköttet och den finns med på röntgen. Jag ska till tandläkaren snart men vill veta mer allmänt vad man gör för att lösa problemet eller om man gör något alls. Jag är väldigt tacksam för svar då jag har tandläkarskräck och vill veta innan vad som kan hända.

Mvh

Svar:

Hej!

Nu vet jag inte riktigt din ålder men jag antar att du är tonåring då tandläkaren valt att ta bort din primära tand (mjölktand) för att påskynda att den permanenta tanden kommer fram. Kan du se tanden i tandköttet tycker jag att du kan vara lugn. Har man kommit upp lite i tonåren så är rotutvecklingen på tanden i det närmaste avslutad och då är drivkraften att komma fram mindre, det vill säga att det tar rätt lång tid innan tanden kommer fram helt. Men det löser sig ofta av sig själv över tid.

Såg du inte alls tanden och den ligger djupt eller om det är risk att den ”krockar” med någon annan tandrot brukar man välja att dra fram tanden med en tandställning. Detta verkar inte behövas i ditt fall.