Nyligen rensad tand smärtar och är otroligt öm!

Fråga:

Hej!

Jag har en tand i överkäken (nr. 15) som rensades enligt konstens alla regler under gårdagen. Man hittade två tydliga kanaler och dessa fylldes igen provisoriskt i väntan på den riktiga rotfyllningen. Anledningen till denna åtgärd är att tandläkaren bedömde att jag led av symptomatiskt pulpit, u.a på röntgen men tanden var extremt känslig vid beröring.

Jag är fullt införstådd kring att tanden är öm och att den kan värka ett tag framöver. Upplever dock att ömheten är extremt påtaglig. Trycker man lite försiktigt på tandens temporära lagningen gör det rejält ont. Känns som en strålande smärta följt av ilningar, detta även om man ruckar lite på tanden.

Så frågan är om detta är normalt? Tandläkaren informerade mig om att nerven är borta, således bör alla symptom upphöra inom kort. Skulle dock aldrig våga belasta/tugga på tanden som den är nu. Är nerven helt borta eller kan det röra sig om en misslyckad rensning? När vore det i sådant fall vara rimligt att återkoppla till tandläkaren så denne får ta sig en kik på tanden ännu en gång?

Med vänlig hälsning,

Svar:

Hej,

Tänder som rensas kan vara ömma och känsliga även om de ska vara färdig rensade. Tänderna har vanligtvis bikanaler som kan vara mer eller mindre smärtpåverkade och det tar tid innan de ger med sig, i vissa fall krävs en rensning till. Oftast räcker det med det inlägg du nu har i tanden för att smärtan ska klinga av. Har man otur kan det finnas någon spricka i tanden som orsakat överkänsligheten och kräva annan behandling än rensning och rotbehandling. Ger tanden inte med sig efter 3-7 dagar kan du åter kontakta tandläkaren för rådfrågning.