Hål i tänderna!

Fråga:

Hejsan!! Kan man verkligen få 15-20 hål i tänderna. Om man går var 4:e-5:e månad. Jag gick sist i oktober och blev kallad för 1 vecka sedan. Då sa min tandläkare att jag hade mellan 15-20 hål i tänderna. Jag har ju mediciner som gör att jag får muntorrhet. Men tycker ändå att det låter mycket i mina ögon med så många hål på så kort tid. Tycker det låter väldigt mycket. Helst när jag dragit ner rejält på socker intaget sista året. Dricker bara vatten nu när jag blir törstig.

Glömde bort att skriva. Att jag borstar tänderna minst 2-3 gånger om dagen dessutom. För att jag är så torr i munnen och har dålig saliv utsöndring pga av mina mediciner.

Svar:

Hej,

Stämmer att kariesangreppen växer fortare om man är muntorr. Om man går med täta intervaller som du till tandläkaren bör kariesangreppen inte hinna bli så stora att de behöver lagas. Bra att din tandläkare upplyser dig om att du är kariesaktiv för att du ska kunna motverka att angreppen blir så stora att de måste lagas. Försök hitta något preparat som motverkar din muntorrhet för att minimera risken för fler och större kariesangrepp.