Frätskador

Fråga:

Hej
Har några frågor som jag skulle vilja ha svar på.
Jag är 20 år och senast jag var hos tandläkaren påpekade de måttlig erosion på 6 tänder, vilket dom gjorde gången innan med. Dock har jag de senaste åren helt slutat med läsk, godis och andra mindre bra saker för tänderna. För jag vill gärna ha bra tänder när jag blir äldre.
Till mina frågor, Hur orolig bör jag vara för att de påpekade måttlig erosion om jag slutat med godis läsk osv, i vilken ålder brukar man upptäcka måttlig erosion annars?
Kan jag tandbleka mina tänder, isåfall ska man göra det själv eller hos tandläkare?
Sen till sista frågan, fräter vanlig Öl och Kaffe på tänderna om jag enbart dricker det och ibte äter annar till? Hört lite olika kring om det fräter och vet att missfärgningar kan ske.
Hälsningar

Svar:

Hej,

Erosionsskador på tänderna blir vanligare och vanligare framförallt orsakat av att vi idag äter och dricker mer sura produkter än tidigare. Bra att du begränsar söta och sura produkter, det tillsammans med god munhygien gör att du kan bibehålla tandstatus i många år framöver. Eftersom erosionsskadorna blir vanligare och vanligare även i yngre åldrar kan man inte riktig säga att dina skador motsvarar en viss ålder. Du ska inte vara orolig nu när du är medveten om hur du ska behandla dem på bästa sätt. Om du ska bleka tänderna ska du göra det hos en tandläkare och många gånger behöver man inte bleka de stora tuggtänderna utan kan koncentrera sig på framtänder och hörntänder. Alla drycker fräter mer eller mindre. Ett enkelt sätt att minimera frätskadan eller tiden då du har söta och sura produkter i munnen är att skölja munnen med vatten eller dricker ett glas vatten efter att du druckit till exempel kaffe eller öl.