Flour

Fråga:

Hej, jag försökte hitta en tandläkare att fråga en fråga om, och hänvisades hit! Det är så att jag försöker använda det vanliga standard fluxet, men jag blir alltid smått illamående efteråt, detta trotts att jag inte sväljer fluxet och försöker spotta ut så mycket av överflödet som möjligt, och det därför inte är möjligt med någon flourförgiftning? Finns det någon förklaring till varför jag blir lite illamående? Obs. Detta uppstår endast vid flux-användning och inte vid tandkrämsanvändning

Mvh

Svar:

Hej!

I standard Flux ingår enligt förteckning: Aqua, Glycerin, Xylitol, Aroma, Polysorbate 80, Potassium Sorbate, Citric Acid, Sodium Saccharin, Sodium Fluoride, CI 42051, förutom natriumfluorid alltså sötningsmedel, citronsyra, aromämne, vatten och glycerin.

Inget av dessa ämnen torde vara direkt misstänkt som orsak till ditt upplevda illamående. Xylitol kan ha en lösande effekt på magfunktion, kanske även lite knip och bubblighet men då i stora doser. Kanske är det smaken och en lätt ”oljighet” i lösningen som har effekten på dig. Testa eventuellt en smaksatt lösning. Behöver du tillskott av fluorsköljning eller kan fluortandkräm vara tillräckligt.