Rotfyllning/infektion

Fråga:

Hej, i september åkte jag in till tandläkaren för att kolla en tand jag hade problem med, de tog en röntgenbild på tanden och de visade sej att jag hade en stor infektion i tandköttet och att den tanden behövde rotfyllas.
Fick en tid dagen efter för att inte behöva gå med problemet på helgen. Jag frågade hur de kommer vara de kommande dagarna och tandläkaren säjer att jag kommer vara lite öm så de kommer räcka med Alvedon och Ipren som lindring. Och joden som han sprutat på min kind skulle bara missfärga i några dagar, men utvecklade sej till ett sår, (alltså frätt söder min hud) Ungefär ett dygn senare har infektionen blossat upp i både övre och nedre käken på höger sida. Fick åka in till akuten på fredag natt, fick med mej smärtlindring därifrån och nummer till jourtandläkare, ringer dem lördag morgon eller ja min sambo ringer dem för jag kan varken äta, dricka eller prata. Åker dit, de tar en röntgenbild och konstaterar en enorm infektion men även dom bestämmer sej för att borra i tanden… Men får naturligtvis avsluta detta då smärtan är enorm. Får smärtlindring och penicillin utskrivet. Åker hem och lider i 2 dygn med feber, hunger och extrem smärta.
Så till min fråga, har dom gjort fel här? Är det inte extremt farligt att borra i en infektion? (Vid konfrontation vart tandläkaren arrogant och en smula otrevlig) Och såret på kinden är nu ett ärr.

Svar:

Hej!

Det var en synnerligen ilsken infektion. Om en tand har en rotspetsinfektion så är det korrekta att öppna tanden och avlägsna det som orsakar problemet dvs  bakterier och inflammerad avdöende vävnad ur pulparum och rotkanaler. I ditt fall verkar två saker förvärrat behandlingen. Infektionen orsakades sannolikt av en extra elak och intensiv bakterie och fick ett kraftigt utbrott i samband med att man gick in och ”rörde om”. Det går inte att förutse och rutinen är att i första hand öppna tanden och rengöra rensa  inte att förskriva antibiotika. När infektionen för ett så snabbt och kraftigt förlopp blir ju besvären stora förstås och det tar tyvärr några dygn innan antibiotikan som nu satts in har full effekt.

När tanden ska öppnas och rotbehandlas ska den isoleras från övriga munhålan med en gummiduk som appliceras runt tanden med en klammer. Området ska steriltvättas och oftast används 32% perhydrol/väteperoxid, som är frätande etsande på slemhinna hud. De frätskador du fått kan vara på grund av läckage av vätskan in i munhålan. Det är olyckligt men händer tyvärr någon gång. Jodsprit är missfärgande med inte frätande etsande.

Om du känner att du vill ha en grundligare undersökning av vad som skett under efter behandlingen så kan anmälan göras till Patientförsäkringen som utreder om det som skett är att betrakta som en behandlingsskada.

Hoppas det nu är lugnt och att tanden blir bra.