Problem efter skalfasader med komposit

Fråga:

Hej. Jag är 60 år och har problem som jag inte vet hur jag ska gå vidare med. Mina tandläkare verkar ha gett upp.

Det började med att jag för ca 9 månader sedan lät min vanliga tandläkare lägga på ett lager komposit på mina framtänder. Tänderna var missfärgade då jag har flourskador från barnsben. Tandläkaren rekommenderade kompositmaterial.

Till min förvåning fyllde hon även ut mellanrummen till de intilliggande tänderna. Lagret var också tjockt. Jag fick omedelbart problem. Det värkte och spände. Ytan kändes torr och skrovlig. Fastän flera återbesök då hon försökte slipa lite på sidorna blev det inte bättre. Tänderna började ”möblera om sig” och bettet blev snett. Nu fick jag även ont i käken.

Istället för att se sambandet, misstänkte hon att jag hade bitproblem på nätterna och ville sätta in bettskena. Då jag var rädd att felbettet skulle permanentas, bad jag istället om remiss till bettfysiolog. Väntetiden var 1,5 år.

En tid av helvetisk smärta i framtänderna och spänningsvärk i käket följde några månader tills jag tog kontakt med ny tandläkare. Hon röntgade framtänderna som var vid liv. Hon slipade ned ytan och höjden – i höjdled dock en aning för mycket då hon misstog sig och trodde att en gammal kompositlagning hörde ihop med skalfasaden. Jag fick också inflammationsdämpande medicin utskrivet och rekommenderades en mjuk bettskena från Apoteket så länge.

En kollega på kliniken som var bettfysiolog provade ut en hård bettskena. Denna spände enormt, både på de bakre tänderna och på de ömma framtänderna och tänderna intill. Trots försök till att justera den, blev jag tvungen att lägga bort den efter ca 1,5 månad då jag fick sådana spänningar i hela huvudet och nacken.

Nu började den nya tandläkaren ge upp. Jag fortsatte äta inflammationsdämpande och kände mig mer och mer deprimerad.

Jag fick plötsligt inflammation i nerver i hela armen, blev sjukskriven i drygt en månad. Under den akuta tiden – försvann tandvärken, men så fort armen blev bättre kom tandproblemen tillbaka.

Nu fick jag dessutom en mer distinkt värk i den ena framtanden. Tandläkare konstaterade att nerven var död och en akut rotfyllning förbereddes. Hade mycket ont i tandköttet till intilliggande tand och tandläkaren tipsade mig om medicin för neuropatisk smärta, vilket jag fick av min läkare. Den dämpade lite.

Efter rotfyllningen kunde jag under flera veckor inte tugga med tanden då det gjorde så ont att jag skrek. Tandläkaren menade att så kan det bli och jag var nog överkänslig. Vid återbesök konstaterade tandläkarna att nu kunde de inte göra mer.

Så nu står jag här. Jag har slutat med medicin mot neuropatisk smärta pga biverkningar. Jag har fortfarande ont i tänderna i området hörntand till hörntand och konstigt stickande uppåt öga, bihåla och näsa. Jag har tinnutis och ont på framsidan av vänstra sidan av halsen, spänningsvärk i tinning och nacken. Jag självmedicinerar med inflammationsdämpande. Och ibland har jag mycket mörka tankar.

Hjälp mig. Vad ska jag göra?

Svar:

Hej!
Som jag tolkar din historia så är detta ett ”funktionsproblem” orsakat av tandpressning/gissling med underkäken i ett framskjutet läge. Detta orsakar dels tryck på framtänderna och tändernas fästeapparat (tandkött, rothinna och käkben) utsätts för tryck som påverkar genomblödning mm i området . Det blir så kallad ischemi dvs syrebrist och pulpan och rothinna gillar inte det. Symptomen kan vara isningar /ömhet vid belastning och kanske tandvärk pga pulpainflammation/pulpadöd. Rötterna i överkäken kan även vara i nära anslutning till bíhålans botten och man kan därför uppleva besvär från detta område.
Det är inte troligt att behandlingen med kompositframsidor orsakat detta – men har utlöst /förvärrat ett tidigare reaktionsmönster som inte diagnosticerats. Underkäkens framskjutna läge vid parafunktion kan ge symptom från käkleder och muskulatur. Underkäken har mycket nära samband med muskulatur i hals och nacke och symptom kan uppstå även från dessa strukturer. Tinnitus kan ibland uppstå vid felaktig belastning av käkleden.
Behandlingen är en hård,väl inpassad bettskena för att lugna ner tuggapparaten och stabilisera bettet.
Som du själv konstaterat så möblerar framtänderna om sig och det kan vara en orsak till de upplevda spänningarna i bettskenan. Man får ha tålamod och justera tills det blir bra. Konsultera bettfysiologen igen eller en annan tandläkare kunnig i smärtutredning och bettfysiologi.