Vit rand på insidan kinden

Fråga:

Hej! Så fint att man kan ställa frågor här!
Jag har på insidan av båda mina kinder, som en vit smal rand på ca 2 cm. De syns när man tittar i munnen, och när jag känner med tungan där så känner jag ränderna, som en liten utbuktning. Ränderna sitter ungefär där jag biter ihop. Är detta något att oroa sig över? Ser man det på fler? (Jag är regelbundet på undersökning av tänderna hos tandläkare och ingen har påpekat dessa ränder.)

Jag har under vissa perioder i livet pressat tänder lite när jag sover och biter mig också ibland i kinderna. Kan detta höra ihop med ”ränderna”?
Ökar risken för cancer i munnen när sår återkommer, som tex av att man biter sig i kinderna?

Har haft bettskena periodvis, både hård och mjuk via tandläkare. Sist sa min tandläkare att jag kan köpa en på apoteket som lite skydd. Är dessa bettskenor man formar själv säkra att använda? Är innehållet i dessa bettskenor/plaster säkert att stoppa i munnen och ha natt efter natt, så inga kemikalier läcker ut i kroppen?

Tacksam för svar!

Svar:

Hej!

Det du ser i kinderna är slemhinnans svar på nötning och tryck. Precis som man får valkar i nävarna, huden förtjockas så blir hornlagret i slemhinnan i kinden lite tjockare och ser vitt ut. Det motsvara i nivå i regel sammanbitningslinjen mellan över och underkäkens tänder och uppstår när kindslemhinna trycks eller sugs in mot de lite skarpa kanterna. Det är en överaktivitet och en annan sida av med tandpressning gnissling. Ofarligt men lite obehagligt och risk att förvärra genom att det blir lätt att bita sig oturligt i kinden.

Eftersom du har en historik med bettskena så tyder det på överaktivitet och behandlingen är en bettskena. Det ska vara en proffs skena i hård plast och noga inpassad, absolut inte en från Apoteket, det är en plastbit tandmellanlägg och inte en bettskena. Sök eventuellt en klinik med inriktning på oral fysiologi/bettfysiologi.