Visdomstandsutdragning

Fråga:

Hejsan!
Jag tog för cirka 2 månader sedan bort en visdomstand i övre käken (utdragning) som ibland orsakade problem genom att skava på kinden (ca 2 dagar/månaden). Efter cirka 1 och en halv månad hade smärtan avtagit och jag kände en hård bit sticka ut. Jag hade inte efter utdragningen fått tid till återbesök för att se att allt läkte ordentligt.

Tandläkaren konstaterade att det var en benflisa och gjorde ett snitt för att plocka ut den. Nu är det 9 dagar sedan och jag kan känna ytterligare en (eller två) benflisor som tränger fram. Området där tanden drogs ut känns ”svullet” och ”avdomnat” en svår men lustig känsla att försöka sätta fingret på, det är obehaglig och kan värka lite lätt ibland, men ingen smärta direkt, har känts så sedan jag drog ut den.

Jag har opererat bort två visdomständer innan, där de borrade i tandbenet och fick inga komplikationer. Det känns lite slarvigt med tanke på att det skulle vara ”enkelt” att dra ut tanden, jag börjar ju bli lätt orolig. Hur vanligt är det att man behöver ha flera återbesök för benflisor? Är domningen jag känner i området tecken på en möjlig nervskada? Kommer domningen mest troligen att försvinna?

Svar:

Hej!
Visdomständer ställer ofta till problem tyvärr. Dock brukar det mest drabba underkäken men kan förstås även uppstå i överkäken. Risken för nervskador är dock inte aktuell i överkäken med rådande anatomi. Benet som omger roten är i överkäken ganska luckert och frakturer kan uppstå vid borttagandet. De större visar sig omgående och fragmentet kan tas bort i samband med uttagningen. Men microfrakturer som uppstår finns ingen möjlighet att se och därför kan det bli som för dig: att bensekvestrar kommer fram genom slemhinna efter en tid. Eftersom du upplever symptom från området fortfarande så kan det vara bra att verkligen kolla upp status. Kanske med en remiss till specialist i oral kirurgi för bedömning?