Visdomstandsoperation

Fråga:

Hej!

I november opererade jag ut en visdomstand i underkäken. Operationen gick bra, de fick dela tanden och hade problem att få ut sista biten. De tog extra bilder under op för att undvika att skada nerven. Läkningen gick bra. Det har nu gått lite drygt tre månader efter operationen och jag har ingen ytkänsel, känner ingen smak på halva tungan samt att det drar/rycker i ena halvan av tungan (den utan känsel) Har ingen känsel på insidan av nerdre käkhalva på samma sida och när jag borstar där tanden satt och tänderna nära rycker det enormt i halvan utan känsel. Riktigt obehagligt!

Va på återbesök för två månader sen då jag hade enorma svårigheter att öppna munnen(tack och lov blivit bättre!) då sa tandläkaren som utförde op att det kan bli så här, ev får du tillbaka känseln ev kommer det va så här.
Så när tycker du att det är dags att jag söker till annan tandläkare för en check? Hur länge måste man vänta? Nu har det inte hänt någon förändring/förbättring på två månader. Vet att det kan ta tid och nerver kan absolut återhämta sej men hur lång tid för denna typ av skada?

Svar:

Hej!
Visdomständer är ofta problem både när de kommer och när de ska bort. Det händer att nerven i underkäken påverkas/skadas och även att käkleden tar stryk och problem med gapning Uppstår. Det har ju ordnat sig nu men nerver behöver lång tid för att läka precis som du säger. Ni bör göra en anmälan till Patientförsäkringen om det ännu inte gjorts som behandlingsskada. Vanligen görs en bedömning av kvarstående nervskada efter två år.