Visdomständer

Fråga:

Hej! Jag var för ett par veckor sedan hos min tandhygienist. Hon sa då att hon tyckte att jag borde ta bort alla mina visdomständer. Jag har en del djupa tandfickor och brukar få ta bort tandsten men har aldrig haft hål. Jag har aldrig haft ont eller haft problem med mina visdomständer men hon sa att om jag inte tar dom nu så kommer jag få ta bort dem sen. Jag är nu inbokad hos tandläkare för att ta bort två på ena sidan och därefter efter en vecka ta bort de andra två på andra sidan. Priset skulle hamna på ca 5500 kr då jag kommit upp i 50% rabatt.
Är det vettigt att ta bort fyra tänder som man aldrig haft problem med? Kan mina tandfickor och andra tänder påverkas positivt av detta ingrepp? Jag är 37 år.

Svar:

Det är ju ett lite tufft program att ta alla fyra på så kort tid. Å andra sidan är du ju av med problemet en gång för alla. Jag förmodar att man bedömer att borttagningarna kommer att vara okomplicerade och därför planerar så här … Du får väl räkna med att vara lite justerad i munnen under ett par veckor i alla fall.
Om det bildas fickor som inte går att hålla rent kan det var indicerat att ta bort dem – för att grannen ska må så bra som möjligt – och då så tidigt att fickan inte kostat benförlust. Det är en bedömningsfråga alltså.