Visdomstand/problem med tungan

Fråga:

Hej!
Jag tog bort en visdomstand i nedre underkäke för 7 v sedan. Den delades och själva hålet läkte bra. Min fråga gäller vad som hänt i resten av min mun. Redan dagen efter kände jag att det brände på tungan och det blev sedan värre i hela munnen de första 3 veckorna – detta har nu avtagit men fortfarande känns tungan sträv och torr och jag har även blivit känslig i gommen bakom tandraden. Har varit tillbaka till tandläkaren som ej ser något fel rent synligt och jag har smak/känsel i hela tungan. Jag har med tiden nu även förknippat det med stress (blir som en ond cirkel) men har aldrig tidigare haft problem med munnen så för mig har det varit mycket jobbigt och vill mest veta om det är en skada som uppkommit och när man isf kan räkna med att det går över.

Svar:

Hej!
Eftersom man kollat att besvären på tungan inte orsakas av någon skada på nerven – och eftersom du också har symptom från gommen tror jag att ingreppet i munnen triggat igång en överaktivitet i tuggsystemet.
Tungpress är en variant av handpressning/gnissling – tungan är ju en enda stor muskel som man med kraft kan trycka
mot gom och tandrader. Slemhinnan är känslig och reagerar på det ryck den utsätts för genom att översignalera sveda mm
Låt göra en undersökning med frågeställningen : överaktivitet? Tungpress är lite knepigt att komma åt – men man får göra någon form
av mellanlägg som hindrar tunga och gomslemhinna att komma i direkt kontakt f. a nattetid.
En idé är en mjuk ”skena” – som ett fodral om tänderna och som täcker gommen . Lämpligt material kan vara det vi använder i fluorskenor
eller blekskenor. Börja med detta och om det visar sig att du även gnisslar /pressar tänder så hjälper en hård bettskena .