Visdomstand – kan ej ta bort men orsakar problem.

Fråga:

Jag har en visdomstand i underkäken som ligger vinklad horisontell och mot tanden framför. Den ligger precis under tandköttet. Den har under lång tid orsakat dålig lukt och jag bestämde mig för att dra ur den för något år sedan.

Dock gjorde en kirurg bedömningen att inte rekommendera detta då tanden ligger över en nerv. På grund av att mina problem inte var värre än den var tyckte han inte att det skulle vara värt risken så jag avstod.

Men trots att jag använder corsodyl gel och borstar på sant små mellanrumsborstar för att komma in under tandköttet, vilket jag lyckas med, blir jag inte av med den dåliga lukten när jag petar på den.

Jag vet inte hur jag ska gå vidare, finns det något jag kan göra?

Svar:

Hej!
Visdomständer är ofta till besvär både när de kommer och när de ska tas bort.
Att lukt uppstår beror ju på att kommunikation uppstått mellan munhåla och tandköttsfickan över visdomstanden och
därinne jäser det i godan ro.
Ditin kan du inte nå med rengöring annat än med spolspruta skölja ur fickan. Det är knivigt för en lekman att få till men
är nog enda sättet. Hör dig för om din tandläkare kan instruera och visa.
En visdomstand i horisontellt läge brukar i regel inte ligga i anslutning till nerven men vi ser ju alla olika ut så har man kontrasterat
att risk för skada föreligger så är det ju på negativa sidan.
Det finns ju specialister i oral kirurgi som är speciellt erfarna och skickliga på just detta, hör dig för en second opinion.