visdomstand

Fråga:

Hejsan!
Jag har en fråga angående utdragning av visdomständer. Jag har dragit ut 3 av 4 tänder och när jag skulle dra ut den 4 (i underkäken hos käkkirurgen) nu för ca 3 månader sedan så misslyckades dom. Första försöket tog inte bedövningen alls vilket resulterade att dom bara fick bort en bit, andra försöket fick jag lugnande och smärtstillande, de tog inte denna gången heller vilket resulterade i att jag fick gå hem igen med smärta av att en bit va borta.
Jag har fått narkostid för borttagning den 7 november, känns som en evighet dit då jag inte kan sova en hel natt nån gång och det känns inflammerat i halva munnen och halva tungan gör ont, och en bit ner i halsen, får bara svar att käka värktabletter men vill inte knapra tabletter i en evighet.
Har tandläkaren gått rätt till när dom karvat i tanden för 3 månader sedan men inte kan erbjuda snabbare hjälp?
Är de farligt att tungan och halsen känns konstig?

Svar:

Hej!
Visdomständer kan ställa till problem, både när de kommer och när de ska bort. Att bedövningen inte tar är ju ett annat problem egentligen. En del patienter har en lite avvikande anatomi och nerven man vill bedöva kan ha en lite annorlunda placering. Man får ibland trixa med olika bedövningsmedel, potentiera med smärtstillande tabletter före och ibland lägga bedövning även i överkäken längst bak. Fullgod smärtfrihet gick inte att uppnå och ni planerar nu narkos. Du har nu ordentliga besvär av tanden och det kan inte vara obehandlat tills 7 november. Man får endera ta hand om symptomen på ett mer effektivt sätt, eller göra tandbortagningen tidigare. Jag tycker det är att betrakta som rätt akut och att situationen bör lösas snarast. Ring och berätta hur du har det nu och tryck på om förtur eller remiss till annan klinik mm.