Visdomstand

Fråga:

Hej, häromdagen skulle jag kolla till mina tänder. De visa sig vare en ”dålig” visdomstand han som gjorde de ville göra de så snabbt som möjligt för att de var en vanlig tid. Han kollade in i munnen i några sekunder och sa ”vi får dra ut den” han röntgade inte innan. han började dra ut tanden. Efter 40 minuter fick jag gå till väntrummet för en annan patient hade bokad tid. Efter ett par minuter fick jag gå in igen. Han drog och vickade i 30-50 minuter till. Sedan sa han ”vi kommer inte få ut tanden idag. du får ny tid i morgon.” jag fick morfin och fick åka hem ingen information på hur tanden såg ut eller hur jag skulle ta mina tabletter. Dagen efter ringer han och jag får hämta ut antibiotika och ska vänta på tid hos en specialist.

Har detta gått till på rätt sätt? han röntgade inte innan, han berättade inte hur det skulle gå till. hon som assisterade sa ”du är inte så snäll mot honom.”till tandläkaren. vet inte vad hon menade med de. ingen har kollat hur jag mår på tre dagar men jag har varit hos akuten 2 gånger för att få hjälp mot smärtan i munnen ingen varnade om att jag skulle ha. Förlåt för en luddig fråga men jag blir glad för någon form av svar.

Mvh

Svar:

Hej!

Men huga, så får det inte gå till. Att ge sig på att ta bort en tand och dessutom en visdomstand som kan vara speciellt marig utan röntgenundersökning är inte ok. Fanns verkligen inga bilder, inga från tidigare besök heller? Om det verkligen är så att extraktion påbörjats utan röntgenunderlag kan det vara skäl för anmälan till IVO men det blir då en inspektion och bedömning av kliniken, vården, rutinerna etc och hjälper eventuellt framtida patienter men inte dig just nu.

Jag förstår att du har haft ont och besvärligt. Om du kan tänka dig att gå tillbaka så be om ett samtal före besöket så att det känns ok. Kontakta eventuellt klinikchefen om det inträffade, om det är en annan än din behandlande tandläkare. Känns det tveksamt med förtroendet och tryggheten så byt tandläkare. En remiss till en specialist för visdomstanden är en bra idé men du måste ha en ”stödtandläkare” under väntetiden.