Visdomstand

Fråga:

Hej! Jag var nyligen hoss tandhygienisten för en rutinkontroll. Han tyckte allt såg bra ut, förutom en av mina visdomständer i underkäken. Den hade liksom lagt sig vertikalt mot den närliggande tanden. Fick förklarat för mig att det p.g.a. detta uppstått en djup ficka mellan tänderna där matrester samlas. Det var redan inflammerat (jag känner dock inga symptom, ingen svullnad eller smärta), och min tandhygienist rådde mig att försöka rengöra så noggrant som möjligt och i övrigt avvakta. Om inflammationen blev värre skulle jag höra av mig.

Tandhygienisten rekommenderade en speciell typ av tandborstar för att underlätta rengöring kring visdomstanden. Jag undrar om det finns några speciellt märke av denna typen tandborstar som är att föredra? Är tandtråd och munskölj alternativ? Går inflammationen bort om jag sköter hygienen kring tanden?

Tack för svar!

Svar:

Hej!

Visdomständer kan ställa till problem både när de kommer och när de ska tas bort.

Om din tand ligger horisontellt och riktad mot tanden framför – och det nu finns en kommunikation till munhålan genom en tandköttsficka
– är det nog en god idé att om möjligt ta bort visdomstanden.
Den kommer ju aldrig att kunna komma upp i tandraden och risken är att – förutom lokal inflammation – att den skadar tanden framför.

Det är inget lätt och glasklart beslut men med röntgen, historik och klinisk undersökning kan man ta ställning.  Under tiden så använd en enbindel borste – som jag förmodar är vad din hygienist rekommenderat- för att var effektiv i området.

Det finns inte så många sorter och bara på Apotek skulle jag tro. Hör dig för. Under perioder när du känner att området är lite irriterat kan
du använda Cosodylgel på den lilla borsten just här. Munskölj är inte effektivt lokalt.
Du kan även försöka med tandtråd bakom den sista tanden.