Visdomstand

Fråga:

Hej. Jag har en visdomstand i övre käken som varit död länge. Min tandläkare ville dra ut den i april förra året då den var så pass karies angripen men min tandläkar rädsla tog över. Jag är så fruktansvärt rädd. Nu finns inget kvar av tanden nästan, bara rötter o h jag måste boka en tid för att få ut den. Men hur ska dem få ut den när det inte finns nåt att ta tag i?
Den här rädslan förstör min vardag. Läser skräck exempel om nerv skador och ansikts förlamningar osv.
Blir galen av denna oro.
Har dragit en kindtand och en visdomstand i nedre för 3 år sen. Det gick hur bra som helst och jag kände ingenting. Ingen svullnad eller smärta alls efteråt trots att dem sydde några stygn.
Vet inte varför jag är så rädd nu. Kanske för att jag oroar mig för att dem inte får ut den för det inte finns nåt att ta i.. eller för att de är i öveekäken som jag tycker verkar värrre än i underkäken.
Kommer dom kunna få ut dessa rester?

Svar:

Hej!
Härligt att det gick så problemfritt när det gällde underkäken. Då kan du var lugn- för det brukar var ännu mindre problem i överkäken. Bedövningen är mycket sällan något problem i överkäken och tar direkt. Det ben som omger tandroten är inte så kompakt och kraftigt och inte heller finns några nerver i området som kan skadas. Visdomständer i överkäken har i regel snälla rötter. När en tand ska tas bort så måste roten alltid lossas med en hävel, som en liten mejsel som roten vickas loss med. Det brukar gå bra även om kronan saknas och roten kan tas ut. Kontakta din tandläkare nu och få detta ur världen.