Värk i Rotfylld tand
Fråga:
Hej!
Fick extrem tandvärk, pulserande smärta och värmekänsla i en tand som är rotfylld sedan drygt 10 år tillbaka (tre fyllda kanaler). Först hade jag ont bara när jag nuddade i tanden eller bet ihop men efter ett tag hela käken upp mot örat och ner mot halsen och sådan smärta att det inte ens gick sova trots starka smärtstillande och sömntabletter.
Jag besökte tandläkaren som tog en röntgen och såg det var lite mörkt vid rötterna på den rotfyllda tanden. Han slipade ner den så jag inte skulle belasta den så mycket och så fick jag penicillin. Han sa sedan att jag nog kommer behöva välja mellan rotfylla eller ta bort den, men om det sistnämnda så behöver jag ersätta tanden då det är en viktig tuggtand. Fick lite bedövning runt tanden.
Kändes bra fram tills bedövningen slutade, då blev det ännu värre. Så efter en till helt sömnfri natt åkte jag till tandjouren (helg) för att jag tänkte de får dra denna tand nu. Men när jag kom dit berättade tandläkaren att han helst inte ville dra denna tand då ena roten gick rätt in i bihålan och det blir kommunikation då mellan bihåla och munnen. Sen sa han att det kanske inte kommer finnas nog tandben sätta ett stift/ersätta tanden som han också trodde jag behövde utan att jag behövde få en remiss till specialist för rotfylla om eller se om det fanns en fjärde rot. Jag fick ännu mer bedövning så att jag skulle kunna sova ett par timmar, vilket jag gjorde. Samt att jag skulle fortsätta med penicillin.
På kvällen när jag vaknade kände jag hur det började rinna i näsan men även bak i svalget och det som kom ut från både mun och näsa var gult geggigt tillsammans med blod. Är detta från tanden det kommer, men genom bihålorna? Har fortfarande ont i just denna tand och stel på den sidan av ansiktet. Kan det komma så mkt från en infekterad tand?
Tack på förhand!
Svar:
Hej!
Eftersom det finns kommunikation mellan den infekterade tandroten och bihålan och var tömt genom näsan så är prognosen för en omgörning av rotfyllningen dålig.
Viktigt att få bort tanden och infektionen och följa upp att förbindelsen till bihålan sluter sig.
Området får sedan läka ordentligt och därefter görs en bedömning av tillgängligt ben i området för att kunna installera ett implantat.
Det viktigaste är att området blir infektionsfritt och om det saknas benvolym efter utläkning så kan benmängden ökas med ett bentransplantat eventuellt och skapa möjlighet för installation av en implantatskruv.