Värk i månader efter tandlagning, möjlig orsak?

Fråga:

Hej.

Jag var hos en tandläkare och lagade ett hål i innersta tanden i överkäken, fick veta i efterhand att det var relativt stort hål som lagades.

Problemet är att jag haft smärta / molande värk i överkäken ända sedan lagningen. Det är svårt att känna exakt vart smärtan kommer ifrån utan det typ värker i inre delen utav överkäken.
Men tuggar jag tuggummi ex med innersta tanden i den käken så ömmar det även i tanden som lagades. Det gör de ej på andra sidan.

Var och kollade upp tanden ca 3 1/2 vecka efter men tandläkaren sa att det såg bra ut. (De tog röntgen bilder på övre käken och kollade)

Det var i 14/5 jag lagade min tand. Så nu har det gått 3 månader och värken är kvar.
Tandköttet är även lite känsligt i omgångar, men ingen inflammation eller blödande tandkött. Detta är på utsidan runt de 3 innersta tänderna typ.

Börjar bli väldigt jobbigt att gå med en molande tandvärk konstant och känner ännu mindre tillförlit på tandläkare efter detta.

Vad rekommenderar ni? Jag funderar på att boka tid hos annan tandläkare för att kolla upp detta, ett andra utlåtande.
Kostsam historia då jag gick från ingen smärta till smärta efter alla tusenlappar.

Mvh

Svar:

Hej!

När vi utför en djup lagning har vi ingen möjlighet att se in i pulpan och klarlägga hur den faktiskt mår under det djupa kariesangreppet. Det blir en bedömningsfråga baserad på de eventuella symptom patienten haft, röntgen bild och faktisk inspektion huruvida tanden klarar att få en lagning eller om den bör rotbehandlas. Om man väljer att göra en fyllning så kan det vara rimligt att den spökar en kortare tid därefter men inte så länge som du nu haft besvär.

Jag tror inte i första hand på en pulpainflammation= rotbehandling eftersom symptomen hållit sig ungefär likadana under denna tid.  Misstanke nr 1 är överbelastning, spänningar i fyllningen, sprickor i tanden. Kontakta din behandlande tandläkare som känner historien och be om en undersökning med denna frågeställning. Sprickor syns  mycket sällan på röntgen utan konstateras genom att punktbelasta olika delar av tanden. Man bör även kolla eventuella gnisselkontakter som provocerar symptomen. Det kan ta lite tid att bli symptomfri. Ger detta ingen lindring så kanske det är dags för en rotbehandling.