Värk efter behandling

Fråga:

Sommaren 2019 började jag på ny tandläkarmottagning. Första åtgärd blev rotfyllning av tand 15. Två besök för denna behandling. Allt utan problem.

I november var det dags för nästa rotfyllning. Nu tand 36. Nästa besök för att slutföra denna behandling, fick avbokas pga ryggskott. Sedan kom coronapandemin och allt blev satt på paus. Hade dock inga problem från tand 36.

I juli 2020 blev jag kallad till undersökning. Nu var det den andre av de två verksamma tandläkarna vid mottagningen. Vid detta besök gjorde även tandhygienisten rent. Jag bad henne inte använda maskin utan skrapa för hand, vilket hon gjorde. Hon använde även någon sorts ”stålborstar” mellan tänderna. Något som ingen tidigare använt. Flera dagar efteråt hade jag rejält ont i käken. Upplevdes som att tänderna ”flyttats” i sidled. I september gjordes lagning av tand 15 och 16. I oktober tand 47. Efter denna hade jag ganska ont i flera dagar. Tvingades ta värktablett.

13 april var jag åter på mottagningen. Nu träffade jag samma som åtgärdat tand 36. Denna såg helt ok ut och tandläkaren åtgärdade därför tand 25 som gått av. När bedövningen släppte fick jag ont. Tog värktablett. Nästa dag hade jag än mer ont och tog istället Ibumetin. Ytterligare två dagar med värk. Sedan fick jag ont när jag bet ihop. Nu efter en vecka är det hyfsat ok igen.

Min fråga, om det över huvud taget går att svara:
Är mina upplevelser med värk efter behandling normalt eller inte. Har dock aldrig upplevt detta vid behandling genom åren hos andra tandläkare.
Ska jag byta tandläkare? I så fall måste jag åka 4-5 mil en väg.

Svar:

Hej!

Jag tycker att det är viktigt att val av tandläkare känns rätt för dig. Har du inte fullt förtroende för den nya tandläkaren tror jag det är bäst att byta till någon som känns bra för dig. Alla tandläkare arbetar lite olika och det är ju inte mening att du ska ha värk efter ett tandläkarbesök men har man någon infektion i tandköttet och rengör det ordentligt, till exempel hos tandhygienisten kan det kännas efteråt men är en övergående värk som försvinner mer och mer när man håller rent med egenvården. För höga fyllningar kan också ge smärta och om det är detta som är problemet är det bra om man kontaktar tandläkaren för att hen ska kunna justera fyllningen.