Varför finns det inga munsköljmedel med Klordioxid längre?

Fråga:

Hej!

Då Klorhexidin medlet smakar så illa samt bevisligen 1-Missfärgar tänderna 2-Skapar mer plack/tandsten i längden, har jag försökt hitta munskölj med Klordioxid istället, men verkar som Klordioxid helt har bannats i Sverige?! Kan inte hitta ett enda märke som säljer munskölj med klordioxid i Sverige!

Vet tandläkare vad det kan bero på? Är den klassad som hälsovådlig på något sätt? Det säljs i tablett form för att rena vatten men ej munskölj (eller jo men enbart munskölj för, hundar).

Om man inte vill använda klorhexidin, vad ska man använda istället?

Svar:

Hej,

Det stämmer att vissa preparat med klorhexidin missfärgar om du använder det under längre tid. Vet att det finns produkter som är framtagna för att kunna användas dagligen. Jag tycker dock att man ska fundera på varför man vill använda ett munskölj-preparat och kanske inte använda ett kontinuerligt om man inte är i behov utav det. Klorhexidin används som en medicinsk produkt för att den är bakteriedödande, klordioxid vet jag inte hur mycket det används inom medicin utan mer inom som du nämner vattenrening då den verkar hämma mikroorganismer i stort inklusive bakterier. I munnen vill vi inte ta bort alla mikroorganismer utan ha en flora som är gynnsam för individen. Bäst för munhälsan är daglig tandborstning med fluoridtandkräm, regelbunden användning av tandtråd och inte för frekventa intag av föda och dryck.