Vad går att göra? Finns det någon åtgärd för att lindra min situation?

Fråga:

Hej!
CBCT visar tunn ledspringa med artros och skrapljud i vänster käkled. Höger käkled visar vid palpation och gapning att den förflyttas lateralt åt och uppåt, Om jag håller pekfingrarna på käkledrna och gapar så förflyttas fingret och örat uppåt och åt höger 1 cm.
Tyder detta på att käkar och käkleder är vridna åt höger? Att bettet går åt höger?
Är det så att artros uppstår i käkleder om man haft långvariga felställningar i bettet+ öppet bett? En bro i underkäken ändrade mitt tidigare normala bett
CBCT visar också fästeförluster i Premolarpartierna med halva rotens längd och med furkationsinvolvetingar.
Jag har plågor i alla tänder. OBS. Jag har ingen reumatisk sjukdom.
Tacksam för svar.
Vänligen

Svar:

Hej!

Din misstanke om att bettförändringen som uppstod då bron installerades kan vara en förklaring till att dina käkleder nu krånglar. Artros är en förändring som kommer med åren mer eller mindre men att käkledshuvudet som är det du känner röra sig utåt vid gapning, går ur position beror på att den normala framåtrörelsen hindras av att discen/broskskivan i leden lagt sig i vägen.

Det är även det en vanlig ledförändring över tiden men eftersom du har besvär och upplevt en bettförändring bör det tas om hand. Förlust av benhöjd tyder kanske på att du genom överaktivitet, tandpressning, gnissling försöker korrigera bettet. Bron är ju utförd i porslin och porslin låter sig inte gnuggas till utan omgivande vävnader får ge efter.  Be om remiss eller sök själv en tandläkare med inriktning på bettfysiologi/bettfunktion.