Utslagen framtand där stift lyser igenom porslinstand

Fråga:

Hej!

Jag fick en av mina framtänder utslagna till 70% när jag var liten, det är idag ca 17 år sen det skedde. De började med att rotfylla och sen satte in ett stift på tanden som var kvar och sedan en krona med en form av porslinstand. Tanden var död så fanns inget att rädda liksom. Problemet jag haft hela tiden är att det här stiftet synts igenom och hur tandläkaren och tandteknikern än försökt få det bättre så ser tanden alltid blå ut. Jag har psykiskt brottats med detta problem och jag skäms för att le och skratta, för jag vet att då ser alla min hemska framtand. Det har varit ett jättejobbigt problem som tonåring att växa upp med detta och jag mår än idag dåligt av det fast jag är 27 är nu. Så till min fråga – finns det något annat man skulle kunna göra för att undvika att stiftet syns igenom så skarpt som det gör nu? Ska tilläggas att jag fick tanden utbytt för 1,5år sen för att det skulle bli bättre men blev samma problem om inte än värre. Tandläkaren sa något om att stiftet som satt på tanden var av ett material som inte används längre på grund av de problem som jag upplever med missfärgning. Dock var det tydligen inte bara att ta bort stiftet då skulle den sista biten av min döda tand kunna gå sönder och då hade jag inget att bygga på. Ska tilläggas att jag efter denna skada har blivit extremt rädd för tandläkaren och gråter bara av tanken fast det inte gör ont, så jag bävar mig inför att göra allt för stora ingrepp som inte kan vara till någon nytta igen.
Skulle man kunna lägga på ett tjockare lager på porslinstanden så det inte syns igenom lika lätt? Är främst högst upp på tanden mot tandköttet som det är riktigt mörkblått…

Tar tacksamt emot eventuella tips vad jag skulle kunna göra eller föreslå för tandläkaren jag går hos.

Svar:

Hej!

Problemet med missfärgning av roten pga rotfyllning med eller utan stift kan vara ett problem men med porslin bör det kunna täckas över. Det som eventuellt lyser genom tandköttet kan ju inte täckas men kronskarven kan läggas precis intill tandköttskanten. Teknikern måste få plats att lägga opakt porslin i den kritiska delen så tandläkaren får inte vara för snål vid preparationen av tanden. Att röra stiftet är nog ett risktagande man bör undvika.

Kanske den senaste kronan gjordes på olycksfallsförsäkringen innan den upphörde vid 25 års ålder men om din tandläkare är medlem i Privattandläkarna så finns ett treårigt garantiåtagande hos denne som eventuellt kan åberopas. Man måste ju ha en klar plan dock om vad och hur en bättre estetik ska kunna åstadkommas. Konsultera kanske en klinik med inriktning speciellt på estetisk tandvård, även om du får bekosta det besöket själv kan det vara värdefullt att resonera och få en second opinion råd och tips.