Utdragen tand

Fråga:

För snart 4 månader sedan fick min sambo en tand utdragen .Det var kämpigt och efter ett par veckor blev det återbesök på grund av smärta det visade sig att inflammation hade bildats och pencillin skrevs ut men det fortsatte göra ont och svullnaden gick ej ner.Blev nytt besök-Denna gång bad han som vid förra besöket om att bli röntgad (när han fick pencillin nekades han röntgen då läkaren ansåg det onödigt för infektionen var anledningen till smärtan )Men vid röntgen upptäcktes att när tanden drogs ut hade det orsakat 2 sprickor i käken och benflisor som lossnat.Sedan har det varit många besök med försök att operera bort lösa benflisor hos käkkirurgin .2Ggr har de öppnat och rensat o sytt igen.Under hela behanlingen har ordinationen med kraftig pencellinbehandling pågått, alltså över 3 mån .ständiga återbesök för att försöka skölja rent men infektionen är kvar och vad jag förstår så är det nu djupt ner i käken och de har sista månaden nämnt att käken kanske måste opereras för att den ”inte håller”Ändå har de inte röntgat bara fortsätter med pencillin.I Fredags fick min sambo besked om att de ska skicka remiss för tryckkammarsbehanling på Östra Sjukhuset i Göteborg.Känner mig orolig då ingen förklarar och hur länge kan man bli ordinerad pencillin som inte hjälper och varför tryckkammare vad skall den användas för och till sist vad är det som gör att allt tar sådan tid.Det var bara en dålig tand som skulle dras ut från början nu har det gått månader och inget blir bättre.Så frågan med tryckkammare varför?

Svar:

Hej!
Min första tanke är: har din sambo behandlats för benskörhet? Eller är storrökare? Den typ av komplikationer du beskriver kan ha dessa orsaker. Det kan även vara en särskilt ilsken bakterie som fått fäste – eller bara otur. Man har hållit på väl länge och nu bör man skicka vidare till specialklinik. Tjata på att detta ska tas omhand med förtur!
Tryckkammare används för att skapa bättre genomblödning i området och underlätta läkning. Kanske mjuklaserbehandling kan öka läkningsförmågan i området. Så lång antibiotika kur är ju besvärligt för magen kanske och ibland kan svampinfektioner komma till. Ha tät kontakt med kliniken om eventuella ytterligare besvär skulle uppstå.