Utdragen rotfylld tand. Rot kvar.

Fråga:

Hej!

Jag har i dag dragit ut en rotfylld tand. Det blev dessvärre en rotspets kvar som tandläkaren inte fick bort. Han sa att vi kan avvakta och se vad som händer. Om det blir infektion i framtiden så får vi göra en rotspetsoperation. Jag vill dock inte vänta på en infektion det känns ju inte bra. Han sa att det kan bli bra utan symptom även om tanden sitter kvar. Vad anser ni ska göras?

Svar:

Hej!
Om man beslutar att ta bort en rotbehandlad tand så beror det i regel på att en icke behandlingsbar infektion uppstått på roten igen eller att tanden har en spricka som gör att den inte längre är behandlingsbar. Om det uppstått en ny infektion sitter den på rotspetsen och en sådan ska inte lämnas kvar annars är ju inte infektionen avlägsnad. En avbruten rotspetsen är ett osäkerhetsmoment och bör tas bort. Enda skäl att avstå kan vara om den ligger i anslutning till en nerv som kan riskeras att skadas vid operation.
Din känsla att du vill ha denna kompletterande behandling utförd nu tycker jag är rätt. Be om remiss till specialist i oralkirurgi om din behandlande tandläkare inte själv vill utföra ingreppet