Tveksam till tandtråd

Fråga:

Hej!
Vid ett flertal tillfällen när jag använt tandtråd har matrester åkt ner i tandköttet och fastnat där. Tandtråden får alltså inte något grepp utan ”slirar” bara på matresterna som trycks ner längre och längre ner i tandköttet. Detta resulterar i att det börjar blöda och gör fruktansvärt ont. Mellanrumsborste och tandpetare fungerar inte heller eftersom jag inte får loss maten ”uppåt” med dessa redskap. Det är för trångt mellan mina tänder.

Efter mycket tandborstande och trådande i sidled och rakt på brukar det lossna, och då forsar det blod en stund. Sedan ömmar tandköttet i minst ett dygn.

Jag funderar nu på att sluta använda tandtråd helt för det här är inte hållbart. Tydligen finns det inte någon vetenskaplig grund till att tandtråd faktiskt motverkar plack och hål. Läst flera engelska artiklar om detta samt ett par svenska.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/det-kan-vara-meningslost-att-anvanda-tandtrad/

http://www.expressen.se/halsoliv/ny-studie-tandtrad-gor-ingen-nytta-alls/

http://bigstory.ap.org/article/f7e66079d9ba4b4985d7af350619a9e3/medical-benefits-dental-floss-unproven

http://www.ada.org/en/science-research/science-in-the-news/the-medical-benefit-of-daily-flossing-called-into-question

Svar:

Jag har också följt det som publicerats i pressen om tandtrådens vara eller icke vara. Vi vet genom många upprepade studier – på tandläkarstudenter och andra – att om plack/bakteriebeläggningar ligger kvar i mellanrummen så blir tandköttet snart inflammerat. Att använda tandtråd rätt är svårt och kräver noggrann instruktion och övning. I främre delen av munnen funkar det i regel hyggligt – om man undviker att hastigt gå igenom kontakten och skära/skada tandköttet.
Tråden ska sedan i horisontalplan gnidas mot tandytan framför och bakom – utan att skära ner i tandköttet. Man behöver inte gå upp igen med tråden utan hellre dra ut den åt sidan. Någon form av mellanrumsrengörare – tandsticka /gummipetare / mellanrumsborste – är lättare att göra rätt med och effektivare på att ta bort matrester. Testa tex Soft-Picks gummipetare som finns i tre olika storlekar. Tricket är att stänga munnen så att man kan komma rakt från sidan in i mellanrummet. Om det är ett speciellt ställe där mat fastnar kanske en lagning inte är ok ? Be din tandläkare eller hygienist kolla och visa.