Tunna tänder

Fråga:

Efter har varit på tandläkarbesök hos folktandvården fick jag höra av tandläkaren att jag hade genetiskt ”tunna tänder” på röntgen bilderna. Är fundersam över vad det betyder eller om det gjorts en felaktig bedömning och vad det ser ut som har jag svarta små prickar (karies), de sa att det såg ut som jag hade Karis i alla tänderna men bedömde sedan att det bara kan vara ett genetiskt att ha ”tunna tänder”.? Träffade en privattandläkare för 1-2 år sedan som konstaterade att jag hade karies och att det bästa vore att dra ut tänderna direkt innan man får tandbesvär. Olika bedömningar här. Vad ska jag gå efter?

Svar:

Hej!
Det är svårt att ha en uppfattning utan att ha sett detta i kliniken.
Det finns en genetisk utvecklingsstörning som drabbar emaljen amelogenesis imperfecta och den ställer till problem förstås.
Emaljen är tunn och ofta ojämn över tandytan och den angrips lättare av karies.
Detta brukar uppmärksammas när de permanenta tänderna kommer och dessa patienter hållas under noga uppsikt
med täta kontroller och information om förebyggande åtgärder.
Emaljkvalitén kan variera även av andra skäl och i omfattning och när detta uppmärksammas bör patienten få information och stöd.
Att dra ut tänderna är verkligen inte en första åtgärd och den skadade emaljen behandlas på bästa sätt så har tänderna en god chans att bli långlivade.
Karies brukar inte ses som små svarta prickar och klart är att du behöver få en korrekt diagnos och behandlingsplan vad än orsaken är.
Be om en genomgång av din situation och eventuellt med en second opinion/ytterligare tandläkares bedömning.