Trött på smärta

Fråga:

Hej! Har fått mycket bra svar av dig tidigare och har nu ytterligare en fråga. Tand nr 7 , innersta kindtand överkäken, rotfylldes ca 7 år sedan. Trots det har jag ändå haft problem av och till , och fick slutligen besked av en rotspecialist att rotfyllningen inte var helt bra, endast 2 av 3 kanaler var rotfyllda. Fått många olika utlåtande , men efter att ha haft ont dagligen i många månader, bestämdes det att tanden skulle tas bort. Gick bra, tanden var enligt behandlande tandläkare delvis infekterad mellan kanalerna, och fick även besked att tanden inte hade kunnat räddas. Efter ca 4 dagar fick jag en komplikation , dry socket , tandläkaren behandlade det samt tog stygnen. Återbesök om en tid då allt såg bra ut, och vi bestämde att jag skulle komma tillbaka om ca 4-6 månader, för att diskutera eventuellt implantat, eftersom jag vill ha någon form av ersättningstand och jag även har bettskena som inte passar efter extraktionen. Men redan efter ca 3-4 månader ( är 5 månader sedan tanden togs bort) började jag få ont dels där tanden suttit och dels i halva käken både upptill och nertill. Samma sida som den utdragna tanden suttit och från mitten av framtänderna och ända ut till käkleden. Både framtänder, vissa kindtänder samt där den utdragna tanden suttit. Känns som det blivit en stor ”kula” inne i ovankäken. Ibland så ont att jag knappast kan röra vid framtänderna i nedankäken och där kindtanden suttit är också ( ibland) en molande smärta. Riktigt ont emellanåt. Vad kan nu detta vara? Så
trött på detta, har jag trots allt tagit bort en tand i onödan? Var ju trots allt bra ca 2-3 månader efter extraktionen. Vet inte vad jag ska göra och vart jag ska vända mig. Tandläkaren som var ny för mig och som jag kände förtroende för, har jag fått veta har flyttat. Detta visste jag inte om, hade haft min tidigare tandläkare i 22 år, och att då denna nya som jag tyckte var mycket bra har flyttat, gör mig frustrerad. Tycker jag är på ”ruta 0 ” igen! Känner mig besviken och lurad på att den ”nye” tandläkaren inte är kvar på kliniken längre! Tacksam för råd , både vad gäller smärtan och vad jag nu ska göra. Känner mig nästan handlingsförlamad av denna ”tandhistoria”, som väl sammanlagt varat över 2 år och kostat mycket. Tack 🙏 på förhand!

Svar:

Hej,

Tråkigt att du inte blir bra. När du berättar om ”kula/knöl” tycker jag du ska gå tillbaka till kliniken där tanden togs bort, trots att det inte är samma tandläkare då de i alla fall har röntgen sedan tidigare. Tycker att det kan vara bra att ta ny röntgen för att kontrollera vad det kan vara som ger smärtan. Jag kan tycka att det kan vara bra att justera din bettskena för att du ska kunna använda den, tandpressning/gnissling kan ge många typer av besvär – även de du beskriver nu. Hoppas på att ge dig styrka att fortsätta processen för att tandläkaren ska kunna hjälpa dig vidare.