Treåring äter tandkräm

Fråga:

Hej
Min son som blir tre år om två månader älskar att borsta tänderna. Grejen är att han älskar tandkräm. När vi borstar hans tänder liksom suger han i sig tandkrämen så fort han kan. Spottar inte ut någonting. Ibland vill han dessutom borsta lite själv (och vi föräldrar får sen borsta färdigt ordentligt såklart) och då tar han tandkrämen direkt på tungan. ”Gott!” Han är i den åldern att han ”kan själv”, så det har hänt att han själv har plockat fram sin tandborste och tagit på tandkräm och börjat ”borsta” (äta tandkräm). Vi försöker såklart att se till att han inte gör de här sakerna, men jag är ändå orolig för att han får i sig alldeles för mycket fluor. Vi använder barntandkräm och har provat olika sorter men alla är tydligen goda.

Svar:

Hej!

Bra att din son är positiv till att idka tandborstning men det blir lite mycket tandkräm. För att komma upp i fluorhalter som på något sätt skulle vara skadliga så krävs nog mycket stora mängder och han har nog fått nog långt dessförinnan. Men det är ju viktigt att sätta gränser och få honom att förstå att detta inte är godis och att syftet med tandkräm är bara att tänderna ska må bra, lite som medicin för tänderna.

Viktigast för rengöringen är själva den mekaniska borstningen inte tandkrämen. Förvara tandkräm på barnsäker plats förstås, men räcker inte det så sluta med tandkräm och välj att doppa tandborsten i fluorsköljning i stället vid borstning, om du vill ge fluorprofylax. Lite senare kan han skölja med fluor men måste då kunna spola runt i munnen och spotta ut, inte svälja.