Trasig lagning

Fråga:

Hej! Jag har en fråga.
I december 2021 lagade jag en tand där en gammal lagning gått sönder. I februari 2022 så går denna nya lagning av och jag får kraftig tandvärk. Självklart hände detta på fredagkvällen och den privata tandläkare jag gjort lagningen hos var stängd över helgen. Jag bokade en tid för akuttid på måndagen i hopp om att jag kunde klara mig över helgen…men det gick inte pga smärtan så jag var tvungen att uppsöka en annan tandläkare som hade öppet på helgen för att laga tanden. Fick betala ca 2000 igen för samma lagning… jag kontaktar den första tandläkaren som gjort lagningen först men dom säger att jag ej kan få några pengar tillbaka för lagningen som gick sönder då garantin endast gäller om jag hade gjort den ”nya” lagningen hos dom.
Men eftersom dom inte hade helgöppet hade jag ingen möjlighet att göra det. Har jag någon rätt att få ersättning då lagningen inte ens höll 3 månader?
Och kan du inte svara på såna här frågor kanske du vet vart jag kan vända mig för att få svar?
Tack för förhand. Mvh

Svar:

Hej,

Jag kan tycka att en lagning ska hålla mer än 3 månader. Om tandläkaren upplyser dig om att det vore bättre med en annan terapi eller att ni bestämmer att göra en plastfyllning för att du anser alternativet för dyrt förstår jag att tandläkaren inte kan lämna någon garanti. Dock förstår jag att du får betala om du uppsöker annan tandläkare som gör om fyllningen, rekommenderar att du nästa gång köper provisorisk fyllning på apoteket, till exempel Cavit, som du själv kan sätta på din tand tills du får akuttid, då du kan göra upp det ekonomiska med din ordinarie tandläkare.