Trång käke

Fråga:

Hej!
Jag är 20 år gammal. Anledningen till att jag hör av mig hit är för att jag sedan många år haft problem med mina tänder. Jag har en trång käke, och därmed har en tand i överkäken fått tas bort (för att skapa utrymme). Problemet är min nedre käke, där en tand sitter så klämt att den nästan sitter bakom övriga tänder. Det gör det svårt att rengöra tänderna, det fastnar mycket mat där, ibland ”biter” jag till den (då den pekar inåt och står ut mer) vilket gör ont och många människor, framförallt barn, skrattar då det ser ut som jag har ramlat och har en lös tand. Jag är orolig då båda mina visdomständer är på väg upp, att det ska göra så att tanden flyttas bak ännu mer.
Jag är ung nog att fortfarande falla under fri tandvård, men jag undrar om det finns möjlighet till tandreglering eller dylikt kostnadsfritt också? Jag vet inte om tanden måste dras ut eller om det kan åtgärdas på andra sätt. Jag undrar vad jag ska vända mig till? Och kan det ske kostnadsfritt?

Svar:

Du har kostnadsfri tandvård fortfarande och kan vända dig till vilken tandläkare du vill – som är ansluten till Landstinget – vilket de flesta privata även är.
I fri tandvård ingår ibland tandreglering – men då av bett med mycket stora problem. I ditt fall kan man kanske lösa trångställningen på annat sätt och skapa plats och bättre tandbågar genom att ta bort kanske ytterligare någon tand. Sök tandläkare för undersökning !