Tappat bit av rotfylld tand, tl vill byta ut tanden helt och hållet

Fråga:

Hejsan.
Jag tappade en bit av en av mina hörntänder, som är rotfylld och lagad sen innan och jag gick till folktandvården för att laga den. Tandläkaren sa då att tanden är död och kommer att gå sönder inom en snar framtid och att den måste dras ut, hon sa att en ”falsk” (mitt ord, kommer ej ihåg exakt vad det hette) tand kunde sättas dit genom att slipa ner tänderna på sidorna av den döda tanden och fästa på nåt sätt. Detta skulle då kosta mig strax över 10.000 kr. Nu till mitt problem och min fråga. Jag lever strax över normen och kan inte få hjälp med hela summan och har inte råd att betala det jag inte får hjälp av, och har fått förslaget av en familjemedlem att be dem laga tanden med kompositmaterial då det är mycket billigare, något som min tandläkare inte föreslog eller nämnde att det kunde göras. Skulle det gå att laga en tand som är rotfylld och ”död” som tandläkaren sa eller är det som tandläkaren påstod att jag måste byta ut tanden mot någon sorts implantat? Jag är så orolig att behöva vara i skuld i flera år framöver men vill verkligen inte gå omkring med en glugg för att jag inte har råd till annat än att dra ut tanden.
MVH

Svar:

En rotfylld tand som kraschar är i regel inte möjlig att laga med en compositfyllning. Din tandläkare har bedömt att tanden inte längre är behandlingsbar och måste tas bort. Alternativen är då – beroende på vilken tand det är – för att fylla luckan:
– en långtidstemporär bro – som limmas på grannarna- den billigaste lösningen – som kan fungera under tiden du spar ihop till en mer permanent lösning
– implantatburen krona
– en tandstödd bro
Det är kostsamt och du tror inte att du får bidrag från kommun/landsting. Fråga i alla fall! Det finns fondmedel att söka som hjälp till tandvård – sök på nätet!