Tandvärk + öra

Fråga:

Hej
Jag har sedan en lagning för fyra månader sedan haft ont i tand 16. Värken kommer och går. Jag har också samtidigt fått problem med vänster öra, det kliar, luktar illa och prasslar. Kan tandvärken och att örat göra ont hänga ihop? De ligger ju så nära varandra.
Och som andra fråga, hur länge ska man gå med tandvärk efter en lagning? Vi ser inget konstigt på tandens rot på plåten och tanden har blivit nedslipad för att ej ta emot. Men det känns som den fortfarande tar emot ibland.
Tack för svar.

Svar:

Hej,

Antar att du menar tand 26 om nu tanden och vänster öra ligger nära varandra. Man kan ha ont i örat och problemet urspringer från tänderna det stämmer. En nygjord fyllning kan ila vid tuggning, dock bör problemet avta med tid och inte hålla i sig någon längre tid. Dagens kompositmaterial och den teknik man använder sig av bör inte ge några större efterproblem om man har kontrollerat att höjden är bra. Tycker du ska kontakta tandläkare igen för bättre utredning så får du se om problemet med örat försvinner eller avtar, i annat fall får du sedan vid ihållande problem kontakta en öron-näsa-hals läkare.