Tandvärk och svullnad

Fråga:

Hej!

Jag har fått problem med mina tänder sedan jag kom i klimakteriet. Problem med muntorrhet. Skrovliga tänder. Borstar tänderna två gånger om dagen, tar med tand klykor mellan tänderna.

Häromveckan fick jag frossa och hackade tänder, sedan dess har jag ont i min högra nedre kindtand och är svullen också.

Sköljer med saltvatten och tar ipren. Har dålig ekonomi på grund av att jag är sjukskriven.

Vad ska jag göra? Vill ju inte tappa mina tänder vid 50 års ålder

Mvh

 

Svar:

Hej!

Ja, även munnen påverkas i klimakteriet då hormonbalansen förändras. Muntorrhet är mycket vanligt. Prova salivstimulerande produkter på apoteken, borsta som du verkar göra noggrant dagligen välj gärna en tandkräm som är fri från natriumlaurylsulfat och undvik munskölj som innehåller alkohol för att minimera irritationen i tandköttet. När man är muntorr är det viktigt med extra fluoridtillförsel och se till att dricka mycket vatten under dagarna.

Frossan tror jag inte hade ursprung från munnen men när du hackade tänder så ökade säker belastningen och kan ge ihållande smärta. Smärtan bör avklinga annars får du kanske boka ett besök hos tandläkaren för att se att det inte är något mer.  Hur ofta man ska ha sina kontroller hos tandläkaren beror på individens hälsotillstånd. Regelbundna kontroller/undersökningar är bra för att då kan man upptäcka eventuella problem innan de blir för stora. Att undvika besöken hos tandläkaren gör det inte billigare i längden.