Tandvärk och ömma tänder

Fråga:

Hej!
För ca 3 veckor sedan var jag och lagade 4 tänder på högersidan munnen (2 tänder på översidan&2 på undersidan) hålen var små men valdes att lagas ändå. Sedan lagningen (tandfyllningar) har jag fått ont när jag äter/dricker något, oavsett temperatur på föda.

Förutom denna smärta, har mina övriga tänder och specifikt framtänderna blivit ömma och gett dovande smärta upp mot näsan/ögonen, vilket är jätteobehagligt. Mina tänder känns generellt väldigt ömma och ”svaga”.
Innan tandlagningarna hade jag inga problem alls med tänderna, men mycket problem har uppstått nu i efterhand. Jag har varit i kontakt med min tandläkare igen som påstår att jag är ”för känslig” i munnen och att den smärtan jag har kan ta månader innan det ge sig. Jag har tappat tilliten till min läkare och undrar därför vad problemet kan vara med mina tänder nu. Kan det vara så att lagningen orsakade nervskador? Eller infektioner?
Samt kan ett förändrat bett ligga bakom faktumet att mina tänder känns ömma?

Är väldigt tacksam för svar.

Svar:

Hej!

Även mindre ingrepp och fyllningar kan dra igång symptom som dina. Det kan ha flera orsaker och man får kanske vara lite detektiv för att hitta orsaken. Det kan vara så att fyllningarna inte är täta och att du därför känner av ilningar i samband med intag av mat och dryck. De kan även vara djupare än förutsett och därför känsligare. En bra idé är alltid att skölja med fluor för att täta tandsubstansen.

Eftersom du har besvär från flera tänder så är en troligare orsak att fyllningarna påverkat bettfunktionen och dragit igång tandpressning gnissling som kan ge ilningar och isningar. I känsliga bett kan en miniförändring ge reaktion och man får då noggrant justera in de nya funktionsytorna. Det kan ta lite tid och flera putsningar innan symptomen klingar av. Viktigast är ju att din tandläkare har förståelse och respekt för dina besvär och att ni löser problemet.