Tandvärk ledde till stora obehag…

Fråga:

Vid akutbesök för tandvärk upptäcktes inflammation under tanden och tandläkaren gav alternativ att skicka hem mig med antibiotika eller att dra ut tanden. Vid rådfrågning om vilket som tandläkaren rekommenderade blev beslutet att tanden skulle tas bort. Tandläkarens råd var att det spelade inte någon roll vilket jag valde. Som hon sa: -Det är bra vilket som!
Det blev en besvärlig utdragning, tog lång tid och trots bedövning kändes det som om hela käken skulle flytta sig. Vid försök att avlägsna tanden med tång släppte taget om tanden och tången slog i en tand i överkäken. Ingen kommentar av tandläkaren eller kontroll av hur det gått vid tillslaget. Jag var ganska omtumlad! När jag frågade om medicin i form av penicillin eller värktabletter fick jag upplysningen om att vi skriver inte ut penicillin för det behövs inte eftersom inflammationen försvann med tanden men du kan få ont några dagar.
Resultatet av utdragningen blev fruktansvärd värk som ej lindrades av receptfria värktabletter och på andra dagens kväll som var fredagskväll tillstötte ännu mer smärta och svullnad. Kliniken som utfört behandlingen var inte nåbar utan ytterligare 2 dagar senare på söndagskvällen kontaktade jag min tandläkare som numera finns 12 mil bort. Han ordnade med en tid till mig och med hjälp av min man som körde mig dit fick jag besked på vad som hänt och vad som orsakade all denna förfärliga smärta.
Vid röntgen konstaterade han att jag hade en kraftig inflammation och en spricka i käkbenet. Han förklarade för mig att inflammationen kommit av för dålig efterbehandling av benet under tanden där som inflammationen fanns före utdragning och spricka i käkbenet av för hård behandling vid tandens avlägsnande och som om inte detta var nog har även tanden i överkäken gått i sönder av tillslaget med tången. Detta resulterar i att jag fått en kraftig dos antibiotika o penicillin i hopp om att inflammationen på så sätt ska försvinna och att sprickan i käken förmodligen ska läka av sig själv. Försvinner inte inflammationen måste det öppnas upp och skrapas rent för att få bort tillväxande bakterier. Detta har åsamkat mig mycket smärta både psykiskt och fysiskt, extra tandvårds-, res- och medicinkostnader samt att jag har tappat inkomster till mitt företag för att jag inte kunnat arbeta.
Vid samtal med utförande tandläkaren om vad som uppstått, anser tandläkare och klinikansvarig att något fel har ej gjorts från deras sida utan detta är sådant som man får räkna med är de svar jag fått på frågan om hur de kan ersätta mig.

Har jag verkligen inte rätt till någon ersättning?

Svar:

Det var verkligen en smärtsam och besvärlig erfarenhet av tandbehandling!
Ibland är det extra svårt att avlägsna en tand – speciellt i underkäken – och komplikationer kan uppstå. Avgörande för behandlingens kvalité är dock hur vi tar hand om dessa komplikationer och efterbesvär. Det har inte varit bra i ditt fall men du har nu fått problemet åtgärdat. Händelsen kan/ska anmälas till Patientförsäkringen av dig och din nu behandlande tandläkare. De inhämtar sedan underlag från den som utfört behandlingen och gör en bedömning av om ersättning för behandlingsskada kan utgå. God bättring !