Tandvårdsskada käke

Fråga:

Jag var i kontakt med PTU och de hänvisade mig hit. Min fråga gäller om det finns någon typ av försäkring (tandläkarens egen?) som täcker specialisttandvård efter en skada orsakad av tandläkare?
Efter en utdragen tand i underkäken, en procedur som tog närmare en timme av hårt arbete av tandläkaren, har min underkäke hamnat snett och mitt bett blivit förändrat. Jag har fått korsbett, och tuggytorna begränsade till en tand längst bak och en tand längre fram på motsatta sidan. Jag har fått problem med talet, sluddrar och ”visslar”, svårigheter att äta och biter mig emellanåt hårt i tungan så det blir sår. Jag får huvudvärk som jag kan härleda till bettet. Men det värsta är ändå talet, eftersom det blir ett socialt handikapp. Jag har haft det så här nu i över två år och varenda dag, varenda vaken stund känner jag att det är ”fel i munnen”. Jag har varit hos två specialisttandläkare (den första remitterade mig till den andra) och den senare har nu gjort en provisorisk lösning och vi ska se om det kan hjälpa mig. Om, så ska han göra den permanent. Detta kommer sannolikt kosta mycket pengar. Redan så här långt har det kostat en hel del.
Vill också tillägga att min tandläkare till slut ”erkände” att det blivit fel (jag klagade första gången redan dagen efter utdragningen), så där är ingen konflikt med hen.
Vänliga hälsningar.

Svar:

Hej!

Vi tandläkare har vissa försäkringar som är ”obligatoriska” men kan även teckna flera andra och några av dem via vårt fackförbund. Jag tycker du ska prata med tandläkaren som orsakade dig problemen för det är dennes försäkringar det gäller och sedan även vända dig till Patientskadenämnden.