Tandvårdbidrag

Fråga:

Hej.
Jag var hos en privattandläkarklinik och gjorde en Aerflow, när jag skulle betala för behandlingen så tog jag fram mitt besked på att jag har ett statlig tandvårdsbidrag och att jag vill nyttja det nu, då jag avbokar ett besök hos min ordinarie tandhygienist, – ja det där får jag kolla upp, säger sköterskan och går iväg, hon kommer sedan och berättar – det där gäller inte nu pga av att det här var ett erbjudande. Kan en privat klinik neka mig att använda mitt bidrag? Även om det var ett nedsatt pris? Jag ringde tillbaka efter ett par veckor och fråga igen hur det kom sig och fick då pratat m en väldigt otrevlig tandläkare som suckade högt ett flertal gånger under ett ganska kort samtal och sa -jag kan det här, och som vi sagt så kan du inte använda det bidrag här, då frågan jag om det var för att det skulle vara för att det är FK som är inblandat men jag fick inte svar.

Svar:

Hej,

Innan man gör en behandling ska tandläkaren/tandhygienisten ge dig ett kostnadsförslag på det som ska utföras. Detta gäller så väl tandläkare inom Folktandvården som privata. Det allmänna tandvårdsbidraget på antingen 300 alternativt 600 kronor, beroende på din ålder kan användas till undersökningar, förebyggande behandlingar och all annan tandvård som ger rätt till statligt tandvårdsstöd. Du kan även använda bidraget för att delbetala ett avtal om abonnemangstandvård. Tandvårdsstödet administreras av Försäkringskassan.

För att du ska kunna använda ditt allmänna tandvårdsbidrag måste du gå till en tandläkare eller tandhygienist som är ansluten till det statliga tandvårdsstödet och Försäkringskassan vilket de flesta är. Har tandläkaren/tandhygienisten någon speciell kampanj som inte ger rätt att använda ditt tandvårdsstöd ska du upplysas om detta.