Tanduttagning

Fråga:

Hej Elisabeth! Har en fråga angående en tanduttagning av en tand som jag gjorde hos en tandläkare i höstas. Allt gick bra med uttagningen och det läkte fint. Besökte i våras en annan tandläkare för mer en generell undersökning och eftersom jag var ny patient så ville de ta nya röntgenbilder och upptäcker då att det fortfarande finns kvar en del av tanden (förmodligen rotspets el liknande). Tandläkaren sa att kroppen kanske kan pusha bort den själv, vilket jag har svårt att tro att den ska ska komma upp av sig självt alt att får göra om det och dra ut rest. Jag har inte kontaktat tandläkaren ännu som drog ut tanden, har tänkt göra det men vad har jag rätt till, prisavdrag? Dra ut rest. tand?, vilket jag inte är så intresserad av. Jag har inga problem nu men tänker mig ifall det dyker upp om några år så är det alltid svårare att få rätt på sin sida. Förhoppningsvis kommer tandläkaren göra en notis av det och ta nya rötgenbilder där de ser detta också. Vad tycker du att jag ska göra? Tack på förhand!

Svar:

Hej!

Det händer ibland att en del av roten frakturerar under borttagandet och blir kvar i käkbenet. En bedömning av ytterligare insats görs beroende på hur omfattande del som blivit kvar och diagnos orsak till ingreppet.

Ibland är det endast tippen av rotspetsen som blir kvar, ibland så lite att det inte uppmärksammas vid inspektion av den borttagna tanden och om ingen infektion föreligger så kan man välja att lämna fragmentet. Om området är infektionsfritt så läker den oftast in i benet utan framtida problem men patienten ska ju om möjligt informeras om detta. En symptomfri rotbit lämnas alltså. Ibland stöter kroppen själv bort fragmentet och det kommer då att ge lite symptom när det passerar genom tandköttet och kan behöva hjälp sista biten ut.

Någon slags rabatt i efterhand kan du inte påräkna. När du nu har facit genom den undersökning din nye behandlare gjort så gör en anmälan till Patientförsäkringen för bedömning om detta är en behandlingsskada och eventuellt framtida behandlingsbehov då ersätts via försäkringen. Tidsspannet är 10 år räknat från datum då tandborttagningen gjordes. Anmälan kan göras av dig och nuvarande behandlare.