Tandutdragning gravid

Fråga:

Hej! Jag var hos tandläkaren med tandvärk i tand nummer 7 underkäke och de fick öppna tanden som visade sig hade en djup spricka. De menar att tanden är bortom räddning och måste tas bort. Är det ok att dra ut tänder under graviditet med tanke på komplikationer och begränsad smärtlindring eller bör jag vänta till efter förlossning? Märks det om tanden blir inflammerad i avvaktan på tandutdragning? Ersätter man en sådan tand eller kan man leva med tandluckan där utan att det påverkar bettet för mycket? Jag är i vecka 20. Tacksam för svar!

Svar:

Hej!
Tyvärr har din tandläkare rätt i att en tand med omfattande spricka måste tas bort. Det är helt ok att göra nu – och att föredra så att inte besvär och komplikationer uppstår
längre fram – när du ska fokusera på annat. Bedövningsmedlet är detsamma som används för lokalbedövning under förlossningen. Risken för infektion är minimal då orsaken till tandborttagningen ju inte är infektion i tanden utan en fraktur. I regel ersätter man inte tand 7 – om bettet i övrigt är bra. Lycka till!